Nya handelsavtal ger storbolagen mer makt

Ska företag som är missnöjda med demokratiska beslut kunna stämma ett land? Det kan låta horribelt och omöjligt. Men så är det faktiskt redan i dag. Ett aktuellt exempel är att ett statligt svenskt företag – Vattenfall – stämt den tyska staten. Vattenfall vill ha 30 miljarder kr av Tyskland därför att de förtroendevalda i Bundestag beslutat att kärnkraften ska läggas ner.

Handelsavt b1 2016 0617_115741Bilden: Vid en manifestation på Norra Bantorget i Stockholm riktade flera organisationer skarp kritik mot de föreslagna handelsavtalen eftersom avtalen kommer att undergräva nationers rätt att fatta beslut om bland annat miljö och arbetsmarknad.

Fler av den sortens processer blir möjliga om det föreslagna handelsavtalet mellan EU och USA blir verklighet. Förhandlingar pågår nu för fullt om att genomföra TTIP, ett transatlantiskt avtal som ger de stora koncernerna ännu mer makt. Huvudförhandlare för EU är kommissionären Cecilia Malmström.

En avsikt är att TTIP ska ge företag ökade möjligheter att stämma en nation om den tagit beslut som anses missgynna företaget. Det kan bli fråga om närmast obegränsade belopp.

Det kan handla om missnöje med ”handelshinder” i form av lagar eller avtal som gäller exempelvis miljö eller villkor på arbetsmarknaden. Däremot handlar det i mindre om frihandel eftersom tullarna mellan EU och USA redan är låga.

EU förhandlar samtidigt med Kanada om ett liknade avtal som förkortas CETA. Båda avtalen handlar om att stämningar ska behandlas i skiljedomstolar. Men redan innan en lag eller ett regelverk antas på nationell nivå eller EU-nivå ska prövning ske i en speciell nämnd. Det innebär att en ny form av försiktighetsprincip införs i länderna eftersom företag och parlament blir mer rädda för att hamna i domstol.

Än så länge har det inte varit någon större debatt i Sverige om avtalen. Det kan bero på att många inte känner till vad som är på gång.

Flera organisationer som värnar om miljö och demokrati – till exempel Jordens Vänner, Greenpeace och Skiftet – försöker väcka frågan. Det gäller också ett antal fackförbund som i en debattartikel varnade för TTIP. Artikeln publicerades i Svenska Dagbladet samma dag som LO öppnade sin kongress i Stockholm. Just den dagen anordnade flera miljö- och välfärdsorganisationer – bland dem Greenpeace och Skiftet – en manifestation. Det skedde på Norra Bantorget, ett stenkast från LO-borgen och LO-kongressen i Folkets hus.

Det finns en oro för att LO ska ta Svenskt Näringsliv i hand och att de gemensamt ska driva att avtalen antas av regering och riksdag. Från både Helgeandsholmen och Rosenbad har det varit påfallande tyst. I praktiken har man där satt upp skylten ”Tystnad – förhandling pågår”.

Enligt förespråkarna för TTIP och CETA kommer avtalen bland annat att ge ökad tillväxt, bättre lönsamhet och fler jobb. Kritikerna ger inte mycket för det och säger att det ytterst handlar om att undergräva demokratin och nationers självbestämmande.

Avtalen är tänkta att gynna EU-länderna och Nordamerika. Men en icke diskuterad fråga är vad dessa avtal skulle innebära för övriga världen. De fattiga länderna lär inte få mer mat på bordet när de rika ger sig ökade möjligheter att smörja kråset.

Det återstår nu att se hur det går. CETA verkar i dagsläget närmare beslut än TTIP.

Mycket intressant är hur EU:s tilltänkta avtalspart USA kommer att agera när ett TTIP-förslag är klart. Presidentkandidaterna Clinton, Sanders och Trump har alla sagt att de är emot ett avtal. Obama är däremot positiv och vill få till stånd ett avtal innan han lämnar Vita huset i januari 2017. Ingen tror att Obama klarar den kapplöpningen mot tiden.

Av demokratiskäl är det grundläggande att det nu blir en rejäl debatt både i EU-länderna och i USA. Men i Sverige verkar taktiken från beslutsfattarnas sida vara största möjliga tystnad.

Hur länge kommer den att vara?

(Artikeln har varit inför i Miljömagasinet)

 

 

 

Det här inlägget postades i Handelsavtal och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.