Är funktionshindrade mindre värda än andra?

Som personer med funktionsnedsättning behandlas av Försäkringskassan måste svaret på rubrikens fråga bli JA. Det svenska så kallade välfärdslandet har fått allt fler problem. Det där är ett av dem. Samtidigt som samhället generellt blir allt rikare med ökad ekonomisk tillväxt.

LSS-lagen kom till för att ge ”stöd och service till vissa funktionshindrade (personlig assistans)”. Men nu urholkas lagen allt mer och regeringen tittar på. I media kommer det gång på gång rapporter om hur Försäkringskassan drar in stöd till personer som är i uppenbart och stort behov av hjälp. Kommentarerna till missförhållanden från regeringshåll verkar mest ligga på nivån ”tråkigt”, ”kan inte uttala mig om det enskilda fallet” och ”vi måste se till kostnaderna”.

I ett rikt land som Sverige är det inte rimligt att en myndighet går fram som en bulldozer bland utsatta personer. Det som åberopas från Försäkringskassan som svar på kritiken är att det kommit signaler från regeringen om att det ska sparas pengar. Visst finns det ett sådant behov. Men då bör det rimligen handla om att stoppa fusket – inte stoppa stödet till personer som så tydligt behöver det.

Det verkar som att Försäkringskassan har en egen och skadlig tolkning av regeringens signaler. Om det är så, då måste regeringen klart säga ifrån vad avsikten var med signalerna. Om socialförsäkringsministern fortsätter att mumla i frågan så blir det glasklart var det grundläggande ansvaret finns.

Om den ansvariga ministern inte reagerar är det dags för humanisterna i regeringen att träda fram och säga ifrån. Men detkanske också väljer att sitta stilla i båten. Det gäller ju att regera – även om det inte görs på ett humant sätt när det gäller LSS.

Följande inlägg på sociala medier sammanfattar på ett tydligt sätt vad många känner inför det som pågår: ”Denna hetsjakt på att spara pengar… Att se över att pengarna används rätt inom assistans är bra. Men… vad tusan har det att göra med människor och deras hjälpbehov?
Stöd till att få leva ett ”normalt” liv? Hjälp i vardagen? Hjälp med att få på sig kläder?
Få i sig mat? Till och med hjälp att andas?
Ja listan kan göras lång. Nu har det gått för långt…Är vi på väg mot institutioner igen, en förvaring… Skäms på Er…
Människors lika värde… Pyttsan.”

Det är hög tid för ministrarna att resa sig upp och peka med hela handen, inte bara med lillfingret, och klargöra att det som händer inte är acceptabelt i ett välfärdsland.

Åke Askensten

(Tidigare publ i Miljömagasinet.)

 

Det här inlägget postades i Funktionsnedsättning, LSS och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.