Förenklat att skylla på partiledarna

Som jag ser det var alla partiföreträdarna duktiga på att föra fram sina budskap i Almedalen. Det gäller inte minst Anna Kinberg Batra som var sist ut. Att skylla på partiledarna när det går neråt i opinionen  – det är att göra lätt för sig som kritiker.

Moderaternas nedgång började när Reinfeldt före valet 2014 talade om att medborgarna skulle öppna sina  hjärtan. Det blev det en fortsatt skjuts neråt i januari2017 när M-ledningen började flirta med SD.

ABK sa att det bara är M som har lösningen på dagens problem. Naturligtvis en grov överdrift. Det är för övrigt betecknande att hon bland problemen inte nämnde klimathotet och kemikaliesamhället – något som hon tyvärr hade gemensamt med de allra flesta talarna i Almedalen.

Jag tror att ABK sitter kvar som partiledare, åtminstone fram till valet. De tänkbara konkurrenterna har varit med om SD-beslutet överglänser henne knappast. I bakgrunden kan vi naturligtvis skymta Per Schlingmann som är intelligent och kunnig – men troligen inte villig. Åtminstone inte ännu.

Det här inlägget postades i Partipolitik, Schlingmann. Bokmärk permalänken.