Många äldre kan tvingas flytta

I denna blivande skyskrapa – där också priserna är skyhöga – lär inte många pensionärer kunna köpa in sig.

Möjligen att få flytta in den bostad man önskar är begränsad för många. Ett exempel på detta är att många pensionärer ”sitter fast” i sin bostad och har små möjligher att flytta.

Enligt en enkät om gjorts av Hyregästföreningen bland boende i alla åldrar vill hälften av de som bor i hyresrätt byta boendeform och äga sin bostad. Men att köpa en bostadsrätt eller villa i områden med bostadsbrist och höga priser, det har många hyresgäster ingen möjlighet till.

Av de tillfrågade som äger sin bostad säger 66 procent att de inte har möjlighet att hyra en lägenhet som motsvarar det boende de har i nuläget. Ett problem är att hyrorna i nyproduktionen är oöverstigligt höga för många. De statliga subventionerna har haft begränsad effekt på hyresnivåerna. Det är i princip marknadshyror som gäller för nya lägenheter.

Reavinstskatten är ett annat skäl till att många, inte minst pensionärer, sitter kvar i sina ofta stora villor eller bostadsrätter. Inga förslag finns om att avskaffa den skatten och det innebär i praktiken oförändrad situation under flera år framåt.

En del äldre skulle vilja flytta till ett äldreboende för att komma ur sin ensamhet men då möts de av en tuff beståndsbedömning. Dessutom är köerna ofta långa och hyrorna höga.

Bostadsproblemen kommer att kvarstå så länge tillgången inte motsvarar efterfrågan. Det är numera bostadsbrist i många av landets kommuner.

Alliansen har klargjort att de ha marknadshyror över hela linjen om de får makten. Men det kommer inte att öka antalet bostäder. Däremot kommer det att leda till tvångsförflyttning av de som inte har råd med krafigt höjda hyror – och många av dem är pensionärer.

Åke Askensten
(Tidigare publicerad i Miljömagasinet)

Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Pensionärer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.