Befolkningen ökar mer än de nyttiga investeringarna

När detta skrivs finns det mer än 2 miljoner invånare i Stockholms län. Ökningen går mycket snabbare än planerarna trott. Stockholmsregionen måste vara underbar.
På ett politikermöte i landstinget för två år sen diskuterades framtida investeringar. En deltagare trodde att befolkningsökningen kan bli 20.000 per år i Stockholms län.
Det var nog årets regionpolitiska önsketänkande.
Det kräver nämligen att en fredsängel flyger fram över världen och att norrlänningar, skåningar etc. stannar där de är och inte dras till magneten Stockholm.
Faktum är – oavsett vad vi tycker – att befolkningen i Stockholms län ökar med omkring 35.000 personer om året.
Den dystra sanningen är att investeringarna i samhällsnytta inte alls hänger med i den utvecklingen. Trots att vi under 2000-talet varit rikare än någonsin har vi investerat lite i exempelvis utbyggnaden av sjukvård och kollektivtrafik.
Sedan Tvärbanan nådde Sickla Udde 2002 har man inte kunnat inviga en enda ny spårsträcka i länet. Detta samtidigt som befolkningen ökat med över 100.000 personer.
Däremot har satsningen på biltrafiken varit intensiv. Vägar har breddats och tunnlar har byggts för många miljarder. Bland annat togs Södra länken i drift 2004.
Antalet sängplatser inom sjukvården är så få att Stockholms läns landsting hotas av böter för överbeläggning. Korridorvård. I detta länge planerar en stor majoritet för en ny miljardrullning i form av motorvägstunneln Förbifart Stockholm.

Något är sjukt…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Befolkningen ökar mer än de nyttiga investeringarna

  1. Niklas skriver:

    Håller med dig om att vi borde vara bättre på att låta kollektiva infrastruktursatsningar hänga med in befolkningsökningen.
    Däremot är det viktigt att påpeka: Befolkningstillväxten beror till väldigt liten del på inflyttning från resten av Sverige. Till största delen beror den på höga födelsetal och stor invandring. I mina ögon ser jag det som mycket positivt. Men som sagt: Stor befolkningsökning innebär en utmaning. Vi måste bygga ut kollektivtrafiken samt bygga fler bostäder utan att glesa ut staden ytterligare (dvs inte spä på bilberoendet).

    Det kan förresten nämnas att befolkningen sedan 2002 ökat med mer än 200.000. Så utmaningen är större än vi tror. Men resultatet kan också bli bättre än vi tror.

Kommentarer inaktiverade.