En myt att oljepriset är högt

I Dagens Nyheter pågår en intressant debatt om vilken betydelse prisutvecklingen på fossilbränslen har haft för den internationella ekonomin.
Anders Wijkman och Martin Ådahl har kommit på kollisionskurs, något förvånande. Jag misstänker att de i grunden inte är så oeniga som man får ett intryck av när man läser Ådahls artikel på DN Debatt 30 augusti.
Huvudfrågan i deras debatt verkar vara om energipriserna, främst oljepriset, har haft någon avgörande roll för finanskrisen. Själv anser jag att fossilbränslepriserna inte har haft särskilt stor betydelse. Politisk oenighet, politisk misskötsel, lösaktiga banker och giriga företagsägare har spelat en mycket större roll.
Priset på olja och bensin är inte särskilt högt. Däremot har priserna på viktigheter som bostäder och livsmedel ökat kraftigt. Ett exempel: 1950 kostade 7 kanelbullar 49 öre. 1 liter bensin kostade 50 öre. I dag kostar 7 kanelbullar vanligen mellan 65 och 90 kr. Tänk er att bensinen skulle ha haft
samma prisutveckling. Vad skulle bilistorganisationerna ha sagt? Och hur skulle samhället ha sett ut?
Här är länken till Ådahls artikel: http://www.dn.se/debatt/snabb-klimatomstallning-ar-bra-for-statsfinanserna

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.