Varför vill Sjöstedt och Nordin få bort loppmarknaden?

Starka krafter i Stockholms stadshus försöker tvångsförflytta loppmarknaden från Hötorget. Men deras argument har blivit allt mindre starka. Detta genom svaren på en enkät vars resultat de har försökt mörka.

Loppmarknaden har i närmare 20 år pågått på Hötorget på söndagar och är en turistattraktion. Dessutom mycket populär bland stockholmarna.

Den politiska majoriteten vill att de som säljer grönsaker och blommar m.m. ska få sälja (gratis, dessutom) också på söndagarna – och att loppmarknaden ska flytta.

26 mars meddelade finansborgarrådet Sten Nordin företrädare loppishandlarna att man inväntar en utredning om loppmarknadens framtid.

25 april meddelade fastighets- och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt att man inte ska flytta loppmarknaden om ”det inte finns något intresse från de ordinarie handlarna att vara verksamma även på söndagar”.

När jag tog upp hotet mot loppmarknaden i en interpellationsdebatt 17 september var det knäpptyst från Sjöstedt och Nordin om resultatet av en enkät som gjorts av Stockholms fastighetskontor bland grönsaks- och blomsterhandlarna.

Några dar senare fick jag kännedom om resultatet av enkäten, gjord i juni. Bara 25 % är intresserade av att sälja på söndagarna. Trots att de i en mycket ledande fråga erbjöds att vara där gratis på söndagarna.

Det blir alltså väldigt söndagstomt på Hötorget om Sjöstedt och Nordin flyttar bort loppmarknaden. Dessutom innebär det stora kommunala hyresförluster.

Frågan är vad i all världen de har emot denna populära företeelse och de småföretagare som driver loppmarknaden.

TILLÄGG: 10 oktober 2012 meddelade Sjöstedts politiske sekreterare att loppmarknaden får vara kvar på Hötorget. Ett klokt beslut. Men fortfarande undrar jag varför man en andra gång på 2 år försökte bli av med loppmarknaden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.