Förorter nedrustas och man blundar för boendesegregationen

Dagens Nyheter har inventerat antalet närpolisstationer och deras bemanning/öppettider att närpolisverksamheten och konstaterar att närpoliserna är färre än någonsin i Stockholms län. Detta trots att ”satsningen” på närpolisen har lovordats av polisledningen och är viktig bland annat för kontakterna med medborgarna.

Ja, det finns gott om PR-snack när det krisar i förorterna. Närpolisverksamheten är inte det enda minskat eller försvunnit. I Stockholm handlar det bland annat om bankomater, bankkontor, postkontor, stadsdelsnämnder, stadsdelskontor, socialkontor, butiker,  stängda ungdomsgårdar samt minskad satsning på svenska för invandrare.

Det går naturligtvis inte medborgarna förbi. De känner sig nedvärderade och frustrerade när servicen demonteras. Livsglädje ersätts av uppgivenhet och missnöje och i en del fall blir det kravaller.

Segregationen började på allvar efter det att de nya förorterna byggts och invandringen ökade. Nytillkomna från andra länder placerades medvetet i samma stadsdelar. Bostadssegregationen har sen fått fortsätta och drastiskt minskat möjligheterna att lära sig svenska. En invandrare från Serbien lär sig inte svenska av en somalier och vice versa. Utan tillräckliga kunskaper i svenska är det svårt – mycket svårt – att få bra jobb.

Tyvärr fortsätter denna mycket medvetna boendesegregation. Stockholm borde använda sin bostadsförmedling och sina tre stora bostadsbolag till att placera nytillkomna utanför de invandrartäta områden. Varför man inte redan gjort det – det är en gåta…

PS. Här en länk till artikeln om närpolisen: http://www.dn.se/sthlm/narpoliserna-farre-an-nagonsin

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.