Folkmordet i Syrien: Är Putin och Jinping avtrubbade?

När jag är ledsen över det blodbad som sedan 2011 äger rum i Syrien – hur ska då de känna sig som är mer direkt eller indirekt inblandade och drabbade? Det är  en orimlig katastrof fylld av död , plågor och skräck.

Det är svårt att göra säkra beräkningar om hur många som blivit offer för kriget men det finns uppgifter om att 95.000 personer har dödats, varav ca 1.800 barn.
Extremt våld och tortyr – även av barn – hör till vardagen. Barn torteras framför ögonen på sina föräldrar. Mycket tyder också på att kemiska vapen används.

Skulden för folkmordet ligger i grunden hos den maktgiriga al-Assad-regimen. Men ansvaret faller också tungt på länder som Kina och Ryssland som blockerat FN:s försök att få stopp på kriget. Hur tänker egentligen presidenterna  Xi Jinping och Vladimir Putin? Är deras mänskliga känslor avtrubbade?

FN är maktlöst i och med att Kina och Ryssland tagit ställning för den styrande regimen som nu bombar sönder det land som de borde skydda. Mönstret känns igen från Afrika och från Balkan.

När FN eller konstellationer av länder  äntligen har gripit in i den här typen av konflikter har den stora skadan redan skett. Det är en sorglig utveckling som det inte går att skönja något slut på.

Världens ledare måste nu samla sig och ta ansvar.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.