Den farliga okontrollerade kontrollen

Människorna bakom attacken mot World Trade Center i New York 2001 och andra terrordåd har gjort att i grunden demokratiska samhällen infört  stora och hemliga system för att övervakning. Förmodligen ser terroristerna det som en framgång.

Den av USA efterlyste IT-experten Edward Snowden har avslöjat att den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ tankar hem bl.a. telefon- och internetttrafiken i kabelnät – och samarbetar med USA:s avlyssningsorgan NSA. Enligt Snowden är GCHQ värre än NSA.

Det är beklagligt för att inte säga sorgligt på flera sätt med denna kontroll av medborgarna. Viss avlyssning kan vara motiverad när det gäller grov brottslighet. Men detta är mycket mer än så och ett av de grundläggande villkoren borde vara att befolkningen informeras om omfattningen på avlyssning som förekommer.

Ett speciellt problem är den information som massmedia får ta emot mot löfte om sekretess. Meddelarskyddet kan inte garanteras om informationen överlämnas eller förvaras digitalt. Det konstaterar bl.a. Rolf Stengård som är ansvarig för Radioleaks på Sveriges Radio.

Till sist en fråga: Vad kommer de politiska partierna i Sverige nu att göra för att granska t.ex. SÄPO:s och FRA:s  nuvarande övervakning av medborgarna och deras eventuella informationsutbyte med GCHQ och NSA?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.