Det skadliga bullret och fler utsatta barn

Vi vet att buller kan vara skadligt. Eller som Socialstyrelsen uttrycker det: ”Buller påverkar vår hälsa och vår möjlighet till en god livskvalitet. Det påverkar människor olika beroende på vilken typ av buller det är, styrkan, frekvenserna, hur det varierar över tiden, och i vilken situation vi utsätts för det.”

Det gäller också stora skolgrupper, inte minst inom förskolan, där ljudnivån är för hög och mycket präglas av stress. Man ska inte förvånas över att antalet diagnostiserade fall av ADHD och liknande har ökat kraftigt.

En konsekvens av detta är, åtminstone i Stockholm, att antalet ansökningar om särskilt stöd  har ökat. Och sen har anslagen till de skolor som hjälper dessa barn fått kraftigt minskade anslag. Mycket tråkigt, inte minst för eleverna och deras föräldrar.

I vårt hus på Norrmalm i Stockholm finns det ett par förskoleavdelningar. När de är ute i dag får de stå ut med en bullermaskin (som i för sig säkert gör något nyttigt). Andra gånger kan det vara helikoptrar som inte heller verkar ha hjälpligt fungerande ljuddämpare. Helikoptrar behövs också ibland men det blir väldigt mycket (o)ljud. Och det är ingen betjänt av.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.