Politi(s)kt korrekt i överkant

Det är märkligt att Socialdemokraterna i viktiga frågor spelar ”Följa John” och blir ett frivilligt stödparti till de regerande Moderaterna. Märkligt därför att S i kraft av sin storlek borde vara ett tydligt oppositionsparti.

Jobbskatteavdraget
Men istället följer partiet Moderaterna i spåren. Jag tänker då främst på det 5:e jobbskatteavdraget. Där säger S först nej och lovar i samma andetag att säga ja om det är så att avdraget går igenom i riksdagen. Vilket det gör. Detta å ena sidan och å andra sidan – av gammal folkpartistisk modell –  är något svårt att förstå för väljarna, som brukar gilla raka rör, inte krumbukter.

Slussen
Slussen i Stockholm är ett annat exempel. Socialdemokraterna har år efter år varit tydliga motståndare till allianspartiernas förslag ”Nya Slussen”, som fått stark kritik för att bl.a. förfula stadsbilden med alla nya, stora byggnader. Men när  mark- och miljööverdomstolen godkände den första detaljplanen (den som gäller byggnaderna och trafikapparaten) bytte Socialdemoraterna fot och sa sig ställa upp på förslaget.

Nyligen har mark- och miljödomstolen underkänt den andra detaljplanen, den om bussgaraget i Katarinaberget. Socialdemokraterna är emot den varianten av bussterminal.  Frågan är nu om de kan morska upp sig begära att hela  ”Nya Slussen” tas upp igen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.