Dålig detaljplan ger oppositionen chansen

Slussens andra detaljplan – den om en bussterminal insprängd i Katarinaberget –   har fått underkänt av mark- och miljödomstolen. Detta väcker frågor om hela projektet ”Nya Slussen”.

Den väntade domstolsprocessen uteblev eftersom staden gjort flera formella fel, något som gjorde att domstolen kunde besluta direkt.  Det handlar bl.a. om dåligt program och otillräckligt samråd samt att kommunen inte redovisat alternativ till sitt eget förslag. Allianspartierna  hade exempelvis kunnat visa på Slussen Plan B som alternativ. Men det hade nog varit riskabelt – eftersom Plan B räddar stadsmiljön, skippar bussterminal i berget och enligt upphovsmännen kan byggas till halva kostnaden.

Ekonomin är f.ö. ett stort problem. Det sägs att  ”Nya Slussen” ska kosta 8 miljarder, men detaljerna om kostnaderna är hemligstämplade. Varför? När det gäller bussterminalen   säger domstolen  att den ekonomiska redovisningen inte  är tillräcklig enligt plan-  och bygglagens krav. Men då är det gåtfullt att mark- och överdomstolen släppte igenom den kostnadshemliga första detaljplanen, den om det stora projektet.

Hur som helst så blev det en tung bakläxa för allianspartierna när det gäller terminalen. Nu lär det inte räcka med att överklaga till mark- och miljööverdomstolen. I stället gäller det att försöka rätta till de fel som begåtts  och det kommer rimligen att ta så lång tid  att det hinner bli kommunalval i september 2014.

Därmed har oppositionen chansen att ompröva hela det stora Slussenprojektet. Men frågan är om man är alltför politiskt korrekt för att ge sig in på det. Det kräver politisk kraft och tuffhet.

Här är länken till  domstolsbeslutet: http://www.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Upphavande-av-detaljplan-for-bussterminal-vid-Slussen/
Och till Plan B: http://slussenplanb.nu/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.