Spårvagn eller buss – testa vem som har rätt

Spårvagn San Franc Modell Besk P1030528Den här lilla leksaken hittade jag  i en restaurang i de f.d. spårvagnshallarna i Stockholm.

Dagens Samhälle hade i nr 43/2013 en artikel om spårvagnarna som är på frammarsch i Sverige och andra delar av världen. Men alla är inte positiva. Tidningen citerar den erfarne trafikkonsulten Göran Tegnér som i en debattartikel skrev att ”SL kan lika gärna bjuda de nya resenärerna på en taxiresa på 15 km varje dag under 40 år”. Tegnér pläderar för dubbla ledbussar istället för spårvagnar.

Det där handlar om spårvagnar i Stockholm, där det finns planer på att konvertera 4:ans stombusslinje till spårvagnslinje. Mycket talar  för att Tegnér har rätt i att bussar blir billigare. Men det borde testas genom att man gör om en busslinje till spårvagnslinje medan en annan blir kapacitetsstark busslinje med samma framkomlighet som spårvagnslinjen. Då kan man få en klar bild.

Sen är det en annan sak att många – liksom jag – tycker att det är trevligare med spårvagn. Men pengarna spelar alltid in. Alltså: Antag att man kan få t.ex. 25 eller 50 % mer trafikkapacitet med buss än med spårvagn med samma ekonomiska investering. Om man använder de extra pengarna till en extra utbyggnad av kollektivtrafiken så skulle det naturligtvis väga tungt. Även för oss spårvänner.

Varför inte testa?

Det här inlägget postades i Kollektivtrafik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.