Att missköta en livsfarlig verksamhet

Kärnkraftsprogrammet i SVT 2  bör leda till eftertanke för alla och envar.  Går i repris 9 jan.
  Fokus i programmet låg på kostnaderna. Men det finns det som är viktigare: Kärnkraftens (o)säkerhet, accentuerad efter alla år av misskötsel.
   I Sverige kan man våga sig på att testa det ena och andra eftersom det inte finns något starkt politiskt motstånd mot kärnkraften. När de svenska kärnkraftverken byggdes på 70-talet skulle de fungera i 30-35 år. De var inte byggda för den uppgradering som genomförts.  
  ”Våra” usla  kärnkraftverk är ett problem inte bara för ägarna av elvärmda hus och andra stora elanvändare. Värre är att de är ett säkerhetsproblem. För alla.
   Men på Helgeandsholmen verkar flertalet inte vara särskilt intresserade av vare sig det ena eller andra. Det viktiga är tydligen att marknadskrafterna får fungera.
   Marknadskrafterna – men är inte det kunderna, elköparna? Nej, definitivt inte när det gäller el. Där är det de slarviga och giriga som utgör marknadskrafterna och tar ut  de priser de vill.
   Alla verkar maktlösa utom elleverantörerna. Det märkliga är att också alliansregeringen verkar tillhöra de maktlösa. Eller kanske är de i praktiken så att de innerst inne har sympatierna hos Vattenfall, Eon, Fortum & Co?
   Till det egendomliga hör att regeringen gör så lite för att få fart på energisparandet. Någon som vet  vilken minister som är ansvarig för energihushållningen? Jaså, inte det…
  Jan 2011
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.