Omodernt och osmart

I vår moderna(?) tid är det alltför få som köper begagnat även om  etablerandet av Blocket, Tradera  och liknande företag innebar ett uppsving.
Fortfarande är den dominerande uppfattningen att det ska vara ”nytt och fräscht”.  Men det är i praktiken inget smart uppfattning. Inget modernt tänkande.
Vad man inte tänker på är att man gör en fin miljöinsats genom att köpa begagnade varor i stället för nya. Naturskyddsföreningen meddelar att om man köper ett begagnat plagg i stället för ett nyproducerat sparar man 97 procent av energiåtgången. Jag vet inte om man räknat in transporterna. Hur som helst är de långväga transporterna av nya kläder mycket energikrävande.
På Naturskyddsföreningens hemsida finns det tips om alternativa inköpskällor för begagnat.
Ett annat exempel från s.k. moderna i samhället är den ökande användningar av kaffekapslar. Det är små portioner kaffe, ofta  i förpackningar av icke förnyelsebart material. Det där är dels dyrt, dels miljöskadligt. Men det spelar tydligen ingen roll. 
   Kanske resonerar man som så att ekosystemens kollaps är ingenting som inträffar under min livstid. Tja, det återstår att se. Hur som helst finns det gott om barn och barnbarn i vår värld. Elller hur? De borde åtminstone vara värda en eftertanke…
    Jan 2011
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.