Illavarslande i ”Nature”

I FN:s senaste klimatrapport talas det om  en temperaturökning med som lägst 1,5 och som högst 5 grader Celsius fram till år 2100. Många forskare befarar att det kommer att handla om det  högre temperaturskiktet. Farhågorna bekräftas av en artikel i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature där det talas om över 3 grader.

I  Nature står bl.a. detta: ”The mixing inferred from observations appears to be sufficiently strong to imply a climate sensitivity of more than 3 degrees for a doubling of carbon dioxide.”

Alltså risk för en fördubblad mängd koldioxid med tillhörande mycket stora problem. Den stigande temperaturen kan driva fram en ”utveckling” som släpper loss starka krafter och rubbar ekosystemen. Till riskbilden hör att detta kan gå snabbare än vi kan beräkna. Detta borde vara en första rangens fråga både för statsministrar och finansministrar, bland andra.

Här en länk till artikeln: http://www.nature.com/nature/journal/v505/n7481/full/nature12829.html

Artikeln  har tagits upp bl.a. i Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5745943

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.