Ge arkitekterna en sportslig chans!

Den 27 januari var det ganska het debatt i Stockholms kommunfullmäktige om höga hus och gröna dylika i synnerhet. Det handlade dels om de planerade husen i Liljeholmen, dels om en S-motion om behovet av en plan för gröna skyskrapor.

Nästa dag fick jag läsa i DN att jag var sur på den planerade arkitekturen i Liljeholmen och att husen inte sticker ut, de sticker bara upp. Det stämmer och jag är fortfarande ”sur” när det gäller många av de nya husen i Stockholm. De gamla höghusen saknar för övrigt också mycket av det som borde vara självklart i dag – men som inte är det.

Men det innebär inte att jag är ”sur” på arkitekterna. Däremot är jag kritisk mot byggherrar och politiker som sällan eller (nästan) aldrig ger arkitekterna de uppdrag som behövs för att skapa en hus som sticker ut  och inte bara upp.

Arkitekterna måste få chansen att rita roligare hus i Stockholm, oavsett om det gäller skyskrapor eller lägre varianter.

I uppdraget ska ligga inte bara att husen ska ha en spännande utformning – alltså inte se ut som de kala skrapor som ska byggas vid Torsplan  och i Hjorthagen. Husen ska också vara  moderna i den meningen att de är klimatanpassade. Det innebär bl.a. grönska på tak och utanpå (och innanför) fasader. På taken får grönskan konkurrera med utrustning för sol- och vindenergi.

Poliitker, byggherrar får gärna låt sig inspireras av den malaysiske arkitekten Len Yeang och hans medarbetare. Det är bara att gå ut i cyber space och titta – http://www.trhamzahyeang.com/project/main.html. Och där finns många andra spännande exempel på modern, klimatanpassad arkitektur.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.