Sverige – ett korrumperat land?

Svaret på min ledande rubrikfråga är JA. Men med nedanstående tilllägg.

  Det finns säkert länder som är värre än Sverige – det har kommit en del häpnadsväckande rapporter utifrån.
Men  det som har kommit fram om kommuner som Göteborg och Solna oroar. Liksom  att fastighetsdirektören i Stockholm fick fuska ostört under ganska lång tid. Anmärkningsvärt för övrigt att så lite uppdagats i Stockholm – liksom i Malmö.
Vattenfall
Så har vi detta med Vattenfall, en koncern som ägs av medborgarna/skattebetalarna. Styrelseordföranden Lars Westerberg fick kicken efter att i lönndom ha gett den ett år i förtid avgående verkställande direktören  Lars G Josefson 12 miljoner i avgångsvederlag. För ett år. Vänskapskorruption? Eller vad kan det annars kallas? Och vilka är  de ”sakliga” motiven för hemligstämpel?  Bör man inte flytta den hemligstämplande personalchefen till en säker plats. Styrelsens roll i det hela är oklar.
  Det bör noteras att Westerberg är en s.k. betrodd person med ett flertal styrelseuppdrag. Vad har hänt i hans övriga fögderier?

Toppen på ett isberg                                                                                                            Bra att dessa fall har upptäckts. Men då uppstår förstås följdfrågorna: Är detta toppen på ett isberg? Finns det många fler fall? Jag befarar att svaret är JA.

  Ett problem är att det i näringslivet och de offentliga(?) förvaltningarna finns en ”kultur” att man ska skydda och premiera varandra. Får jag det styrelsejobbet, så fixar jag det här åt dig. Jag blundar om du blundar.
  En osäkerhetsfaktor är revisorernas roll. Det som har kommit fram om en del revisorer i det privata näringslivet är oroväckande. Det verkar vara som så att den som betalar mig är jag snäll mot. Då uppstår frågan hur det står till med revisorernas arbete inom den offentliga sektorn. Där betalar man också stora summor till externa revisorer.
  Då kommer förstås denna fråga: hur effektiva är då de förtroendevalda revisorerna (lekmännen)? 
  Man behöver inte vara visionär för att ana att det kommer fler avslöjanden om korruptionen i Sverige. 
  Men det avgörande är ändå detta: Vad gör man åt korruptionen? Vad gör direktörer och styrelseledamöter?  Och revisorer? Frågorna gäller båda den privata och den offentliga sektorn.
Mars 2011
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.