Sverige bör bojkotta Kina-OS!

Diktaturstaten Kina har fått i uppdrag att arrangera vinter-OS 2022. Ett skäl är tydligen kandidatbrist. Stockholms stad sa ganska omgående nej när frågan kom på tal. Jag var med på det, men kan i efterhand konstatera att Stockholm ändå hade varit bättre alternativ från demokratisk synpunkt.

Men nu har den gigantiska kommunist- och kapitaliststaten fått uppdraget. Vad bör då Sverige göra? Ett Sverige där statsministern av skälet ”business as usual” inte vill kalla Kina för en diktatur.

Enligt min mening bör Sverige gå spetsen för en bojkott av detta OS. Det finns goda skäl förutom den politiska diktaturen. Det handlar om miljöförstöring, gigantiska utsläpp av växthusgaser, plågande av människor och djur och  förtryck av minoriteter.

När Peking fick sommar-OS 1908 skulle allt bli bättre. Men problemen med mänskliga rättigheter, farlig luft m.m. kvarstår. Tror någon att det blir bättre nu? Knappast – den kinesiska regimen har nu fått ytterligare en bekräftelse på att det är OK att fortsätta som förut. Dessutom fick Peking friidrotts-VM 2015.

Forskare vid University of California i Berkley har analyserat officiella siffror från luftkontroller i Kina. Utifrån det materialet har de beräknat hur många dödsfall som orsakas av luftföroreningar i hela Kina. De kommer fram till att i storleksordningen 1,6 miljoner kineser per år dör av luftrelaterade sjukdomar – motsvarande drygt 4.000 personer dagligen. Det handlar effekterna av bland annat om koleldning och en ökad biltrafik.

Det är ett extra problem att de olympiska spelen är så omfatta att det är svår för  andra än riktigt stora länder att ta på sig arrangemanget. Dags att tänka om även där och fördela OS-grenarna över världen i stället för lägga allt i samma korg.

Det här inlägget postades i Idrott och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.