Kinberg Batras maktplan kan lyckas

 

Trots den förvirring som ytligt sett tycks råda inom Alliansen så handlar det om tydlig signalpolitik. Anna KinbergBatra har hissat varningsflagg mot de rödgröna: Regeringen ska fällas genom en alliansbudget som går igenom utan  förhandlingar med Sverigedemokraterna.

De övriga allianspartiernas reaktioner har sin huvudsakliga grund i två saker: De tycker att de genom utspelet blivit åsidosatta och de gillar inte att M vill förhandla med SD i utskotten. Däremot gillar de – alldeles självklart – tanken på en alliansbudget och regeringsmakt.

Att en hel del väljare i mätningar gjort tummen ner  för M efter Kinberg Batras utspel, det var väntat. Men det betyder inte att hennes taktik har misslyckats.

SD kommer att hanteras av Kinberg Batra med hjälp av sockerskålen. Hon vet mycket väl vad det partiet vill och budgetförslaget kommer att anpassas på ett lämpligt sätt.

Att inte lägga fram ett eget budgetförslag – senast efter valet – vore ett fiasko för samtliga partier i Alliansen.

Löfven & Co vet nu mycket väl vad som är på gång och nu gäller det också för den sittande regeringen att ta fram sockerskålen. Taktiken kommer att vara inriktad på att splittra Alliansen och få med antingen Centerpartiet eller Liberalerna – eller helst båda – i en Löfvenledd regering.

Trots C:s tal om grön skatteväxling – något som framför allt gillas av MP och V – kan Liberalerna ligga närmare som samarbetspartner. Om Annie Lööf menar det hon säger kommer hon inte att vara med på en fortsatt restriktiv invandringspolitik och då blir det svåra diskussioner. De diskussionerna vill Löfven bli av med genom att i god tid före valet komma överens med Kinberg Batra om att cementera den flyktingpolitik som nu gäller.

Men vad säger då MP om det? Och väljer C då att gilla läget och börja diskutera andra frågor med de rödgröna?

Frågetecknen är många liksom utmaningarna för de rödgröna om de vill sitta kvar efter valet den 9 september 2018. Eller efter ett nyval innan dess.

Det här inlägget postades i Riksdagspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.