Hur länge kan S och MP regera under hot?

Turerna i regeringsfrågan   fortsätter. Efter två framtvingade röda avgångar har oppositionen fått vittring och alliansen indikerar att det kan bli fler misstroendeförklaringar. I kikarsiktet finns den nya infrastrukturministern Thomas Eneroth om han driver igenom flygskatt och kilometer skatt. Däremot kan de komma att ge Peter Hultqvist fri lejd eftersom han är förhandlingsbar och har en försvarspolitik som är acceptabel för alliansen.

Men om alliansen och SD fortsätter att plocka bort ministrar – då kommer tålamodet rimligen att tryta hos regeringspartierna S och MP. Det måste finnas gränser för vad de kan acceptera i form av knäpp på fingrarna. Det logiska   är då att Löfven & Co utlyser nyval.

Om S ändå fortsätter att låta sig påverkas utifrån och drar tillbaka förslagen om kilometerskatten och flygskatten — skulle det vara ett pinsamt nederlag för MP. Då lär MP inte kunna sitta kvar i regeringen och i så fall blir det extraval. Det är viktigt att MP:s riksdagsgrupp klargör detta så att S inte förhastar sig.

Politiskt är dagens situation generande på flera sätt, inte minst för Löfven som gärna vill framstå som respektivingivande landsfader. Men respekten har avtagit sedan en minister som inte var informerad (Anna Johansson) fick avgå medan en som visste (Hultqvist) fick vara kvar.

Frågan är nu hur länge S och MP vill sitta i en regering som utsätts för misstroendeförklaringar från den SD-stödda alliansen.

(Har publicerats i Miljömagasinet)

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.