Dålig luft tar många liv i Stockholms län

Den nya rapporten innehåller information visar att riskerna med dålig luftkvalitet har underskattas. De nya siffrorna borde rimlig innebära att de politiska motståndarna till miljözoner tänker ett varv till.

En ny rapport från Östra Sveriges Luftvårdsförbund  visar att baserat på 2015 års luftkvalitet beräknas cirka 1 000 förtida dödsfall per år i Stockholms län på grund av kvävedioxid från trafiken. Rapporten visar även att cirka 23 000 personer i Stockholms län, utsätts för kvävedioxidhalter över miljökvalitetsnormen där de bor.

Högst andel exponerade för kvävedioxidhalter som överskrider miljökvalitetsnormerna fanns i Stockholms stad, Solna och Sundbyberg. Cirka 10 % i Stockholms stad och Solna utsätts för luft över miljökvalitetsmålet (frisk luft). Det är inte fullt lika många som drabbas av dålig luft från PM10 (partiklar).

– Nya beräkningar visar tusen förtida dödsfall per år i Stockholms län på grund av kvävedioxid från vägtrafiken. Det här visar hur allvarligt problemet är med luftföroreningar och hur det drabbar stockholmarnas hälsa, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

– Ren luft måste prioriteras. Rapporten visar att Stockholms stad, Solna och Sundbyberg har flest invånare som utsätts för kvävedioxid i skadlig mängd. Barn, äldre och sjuka  drabbas hårdast av luftföroreningarna och här måste vi arbeta med ett flertal åtgärder för att fortsätta skapa en stad som är ren och hälsosam för alla, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad

Det här inlägget postades i Sjukdomar, Stadsmiljö och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.