Kvartalspolitik duger inte när det handlar om liv eller död

Det är i och för sig ingen nyhet att dålig luft dödar. Men när det  som enligt WHO handlar om 7 miljoner dödsfall borde politiker i hela världen börja införa kraftfulla åtgärder.

Till de beräknade dödstalen kommer alla sjukdomsfall. Den mest alarmerande siffran i artikeln är kanske ändå att mer än 90 procent av världens befolkning beräknas andas in hälsofarlig luft.

Här behövs åtgärder i smått och stort, lokalt och globalt. Men rädslan för att sätta in rejäla åtgärder fortfarande stor – trots att den handlar om liv och död för så många människor.

Sverige vill vara ett föregångsland när det gäller ren luft och rent vatten. Men ändå finns det ett motstånd bland en del politiker mot relativt små åtgärder som miljözoner i citykärna i någon stad eller måttlig flygskatt. För att inte tala om de stora åtgärderna.

Speciellt när det är valår verkar det vara kvartalspolitik som gäller när det handlar om så viktiga frågor för vår hälsa och framtid. Vårt jordklot är i fara men det viktigaste är att det är val i år. Uppenbarligen.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-miljoner-dor-av-dalig-luft/

Det här inlägget postades i Klimat, luft, Luftföroreningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.