BOSTADSPROBLEM TILL FRUKOST

Var på frukostmöte hos Stockholms handelskammare 15 juni. Det handlade främst om byggkostnader/boendekostnader och snabbare planprocess. På plats var företrädare för det tyska byggföretaget Bonava, KTH, KD, S och SKL.

Bonavas Olle Boback berättade hur man i Berlin minskar möjligheterna att överklaga detaljplaner. För att få ner boendekostnaderna för hyresgäster med låga inkomster åläggs byggherrarna att i ett projekt ha minst 25 % lägenheter med lägre hyra. Detta finansieras genom högre hyror på de övriga bostäderna i projektet. En tysk variant av ”social housing”.

Alla i panelen ville att allt i den svenska byggprocessen ska gå snabbare och KD:s företrädare var uttalat kritisk mot det kommunala självstyret. Det finns förhoppningar om en blocköverskridande byggpolitisk överenskommelse efter valet. Det lär dock bli svårt så länge alliansarna håller fast vid sina marknadshyror, ett ord som inte nämndes i diskussionen.

Här länk till en prognos om vad som skulle hända i en stad som Stockholm om det blir marknadshyror. Ingen rolig läsning utom för fastighetsägarna.
https://www.hemhyra.se/nyheter/ny-rapport-hyran-okar-med-50-procent-vid-marknadshyra/

Det här inlägget postades i Bostäder, Bostadspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.