Applebutik är ett problem för stadmiljön

Apple vill bygga ett butikshus i Kungsträdgården, Stockholms mest prominenta park. Planerna är  ett stadsmiljöproblem.
Göran Folin, Alternativ Stad, har skrivit informativt om detta och jag återger här hans text:

Det samråd som startats om ny detaljplan för Apples planerade butik i Kungsträdgården är avgörande för parkens framtid. Bara ett kraftigt Nej Tack från stockholmarna kan möjligen förhindra att planerna på en katastrofal kommersialisering av parken genomförs.

Smått skandalöst därför att samrådet startas då det är semestertid för både medborgarna och deras organisationer, och därtill mitt i Almedalsveckan som upptar landets politiska intresse. Och även om tiden är utsträckt riskerar frågan att längre fram drunkna i valrörelsen. Därigenom försvåras den breda uppslutning från stockholmarnas sida som vi hoppas på och verkar för.

Man kan vid en hastig genomläsning se att uppläggningen går helt i Apples intresse såtillvida att enda alternativet som anges till deras nybygge är den nuvarande byggnaden. Detta är precis vad Apple hela tiden har fört fram i sitt lobbyarbete. Alternativet att kommunen köper ut tomträtten och gör en parkentré värdig platsen finns inte med ens som en tanke. Ändå är det vad den starka kritiken krävde då Apple presenterade sin plan i början av 2016.

Och det är också vad många politiker helst vill, men överlag tycks de ha gett upp inför kostnaderna och inför den ekonomiska giganten Apples hot att förlägga sin flaggskeppsbutik på annan ort och sälja tomträtten till en snabbmatskedja.

Hur det gått till från första början när politikerna försatt sig i denna situation av uppgivenhet är så full av frågetecken att man bara kan hoppas på att undersökande journalister går på djupet med denna sorglustiga historia.

Stadsmiljögruppen Alternativ Stad/Göran Folin, tel 073-073 11 88

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.