Ack så korkat…

Arla hävdar att denna produkt är ekologisk. Men det är ett minst sagt dubiöst påstående eftersom det finns plast både i skruvkorken och själva förpackningen. Arla är tyvärr ett miljöproblem.

Vi får dagligen via massmedia veta hur plast av olika slag hamnar i naturen och inte minst i våra hav. Plasten håller på att bli ett hot både mot djuren och oss själva.

Vad kan vi då göra åt det? Det mycket som kan – och måste – göras.

Ett exempel är plastkorkarna som blivit allt vanligare i förpackningar för mjölk och andra drycker. Plastkorkarna hör inte hemma i ett hållbart samhälle. Det finns alternativ men de har blivit allt ovanligare i butikshyllorna.

På exempelvis mjölkförpackningar finns plasten både i och korken och i anslutningen i själva förpackningen. De hamnar vanligen på deponierna, i förbränningen – eller i naturen där de bland annat är skadliga för djuren. Tre dåliga ”lösningar”. En del lämnas av medvetna konsumenter i återvinning och det förstås bättre – men det är heller inte optimalt.

Under hela sin livstid avger plastkorkarna – liksom andra plastprodukter – skadliga växthusgaser under hela sin livstid. Först vid tillverkningen, sedan vid förvaringen och därefter vid återvinningen.

Slutsatsen är ganska självklar: Vi måste minska plastanvändningen. Det är enkelt att börja genom att slopa plastkorkarna. Då hävdar tillverkarna förstås att de toppar försäljningsstatistiken. Men det är självklart när alternativen är så gott som osynliga i butikerna.

Stora Arla borde vara ett föredöme och fixa detta – istället för att vara ett miljöproblem.

Plastkorkarna kan tyckas vara en liten fråga. Men så är det inte eftersom de oerhört vanliga och många. De är en produkt av de klimat- och hälsoskadliga kemikalie- och fossilbranscherna. Det är hög tid för exempelvis EU att komma med effektiva regelverk mot plastförpackningarna – för medborgarnas hälsa och välbefinnande.

Åke Askensten
(Tidigare publ i Miljömagasinet)

 

Det här inlägget postades i Klimat, Plast och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.