Hettan räddade MP – men gamla hjulspår dög inte

Det var många som trodde att värmeböljan i somras skulle rädda kvar Miljöpartiet i riksdagen. Och så blev det – om än med nöd och näppe.

Men hettan räckte inte för att ge en mandatökning.

Delar av den under mandatperioden förda rikspolitiken sänkte MP inte bara i riksdagen utan också i kommuner och landsting landet runt. Besvikelsen är förstås stor både bland gröna politiker och sympatisörer.

Än en gång har det bekräftats att det inte håller att köra i gamla hjulspår och framstå som ett fåfrågeparti. Väljarna kräver betydligt mer för att ge sitt stöd.

MP misslyckades att föra ut att partiet har ett utmärkt program i mängder av frågor.

Grunden fanns i kongressbeslutet om att partiet skulle profilera sig i miljö och klimat. Gott så. Men det var inget nytt för väljarna som efterfrågade mer. Problemet var att   detta ”mer” inte kom. Det blev en valrörelse i gamla hjulspår. Och resultatet är nu känt – tydligt och smärtsamt.

Väljarna kände inte till eller hade glömt de stora framgångar som MP hade haft i riksdagen. Kvar i deras minne fanns kolbiten, kärnkraften, Förbifart Stockholm Brommafiaskot och muslimfrågorna. En del undrade säkert också var MP stod i de sociala frågorna. Inga ansvariga politiker tycks förrän i sista stund ha förstått sprängkraften i LSS-frågorna – där fick S-ministrarna hållas.

För att bli ett stort parti krävs att MP gör en nystart och att ledningen framöver visar respekt för vad som är väljarnas viktigaste frågor. Sjukvården toppade i många undersökningar. Men inte i enda av de många   debatter jag följde tog ledande MP-företrädare på riksnivån upp den frågan på eget bevåg. När de fick frågor om vård och omsorg så var svaren inte helhjärtade. Det var ju miljö och klimat som gällde – något som alla redan visste.

Nu står ett sargat MP direkt inför ett nytt ödesval och nu handlar det mer än kanske någonsin om framtiden. Ska vi med minskat mandatstöd bli en knähund i någons regering? Eller ska vi bli en gläfsande, fri grön terrier som lägger grunden till ett kanonval 2022?

Åke Askensten

(Har varit publicerad i Miljömagasinet)

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.