Energigiganten solen vår räddning

Solen är den stora räddaren i nöden för vårt jordklot.

Vi får inte bli för känsliga/petiga/nostalgiska om vi ska rädda vår planet. Det krävs mängder av insatser, stora små, om vi ska lyckas.

Det är inte konstigt att mannen i  Enskede gård är besviken när  han fick nej till sitt förslag om solceller på det egna huset. Han är ett exempel på de vardagshjältar som verkligen vill göra något för klimatet. Så drabbas han av detta nej.

Historien har drag av tycke och smak. Vad har det egentligen för betydelse om taket är rött eller svart? (Jag är själv tämligen nostalgisk men kan inte uppröras av detta färgbyte.)

Beslutet är en signal till andra som vill göra  en insats. Bygglovsbyråkratin sätter käppar i klimathjulen. Åtminstone i Stockholm. Någon som vet hur det är i andra delar av landet?

Naturligtvis kan den som så vill föra det vanliga resonemanget att ett småhus är just ett  småhus och  solceller är i ett sådant fall  ingenting som räddar klimatet. Men i själva verket består räddningen av mängder av insatser och de små är absolut inte att förakta.

Det storskaliga inte att förglömma. I våra större städer har vi mängder av  stora byggnader med platta eller lutande tak. Det är inte bara kungen som har det. Mång av de lämpliga husen är från miljonprogrammets dagar och ägs av kommuner.

Dags att trycka på startknappen!

https://www.dn.se/sthlm/han-far-inte-satta-svarta-solpaneler-pa-sitt-roda-tak/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.