Greta och mansgrisarna

Många medelålders och äldre män har retat upp sig på Greta Thunberg. Det är inte bara det att de ogillar budskapet och ser det som ett hot mot sitt lyxliv, sitt flygande, sina affärer – och sin makt. Deras problem är inte minst att en 16-åring, dessutom tjej, är så uppriktig och orädd och så kunnig. Det var inte så förr i tiden då folk visste sin plats. En del av dessa personer har tydliga drag av mansgrisar.

Donald Trump försökte vara ironisk på Twitter: Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid.

Den ryske presidenten Vladimir Putin är också kritisk och beskriver Greta som en illa informerad och manipulerad tonåring som ställde orealistiska krav i sitt FN-tal.

Trump och Putin har likartade bekymmer och är till exempel oroliga för sina länders framtid som leverantörer/exportörer av fossila bränslen.

Det handlar om mobbare som betecknar Greta som psykiskt sjuk, omogen, manipulerad och konstigt klädd – verbala övergrepp. Vid ett tillfälle har till och med den konservativa TV-stationen Fox News fått nog och bett om ursäkt för uttalanden   som en paneldeltagare gjort.

Själv tycker hon att det värsta är de hot och trakasserier som framförts mot hennes lillasyster.

Även om det finns kritiker så är Greta populär världen över och ha fått igång en global rörelse (Fridays for Future) som fler och fler ansluter sig till. Hon har miljontals följare på sociala medier. Ingen har tidigare sett ett liknande genomslag av en person som vid 15 års ålder började skolstrejka för klimatet utanför det svenska riksdagshuset.

Hur är det då med kritiken mot Greta i Sverige? Här är hon hyllad och har mängder av supportrar. Politiker och kända personer kommer inte med någon kritik. En före detta SD-politiker i Kalmar har dock utmärkt sig negativt genom att sälja bildekaler med orden ”Fuck you Greta!”. När han fått frågan om det inte är kränkande och förolämpande så har han blivit svarslös.

I övrigt finns klimatförnekarna i Sverige mest på sociala medier. En S-skribent tappade fattningen och ansåg att Greta är osaklig eftersom hon inte föreslår några åtgärder mot klimatet och hela tiden hänvisar till forskarna. Men Greta vet vad hon gör. För övrigt har många forskare radat upp förslag till åtgärder.

Statsminister Stefan Löfven har berömt Greta och betecknade henne som inspirerande. Det skedde vid FN:s stora klimatmöte i New York där båda talade. Statsministern räknade i sitt tal upp åtgärder som Sverige vidtagit och nämnde att målet är max 1,5 graders temperaturökning. Han undvek dock försiktigtvis att påpeka att Sverige har problem med att klara sina egna klimatmål och stöttar rysk fossilutvinning i Arktis. Samt att räknat per capita hör Sverige till de värsta klimatskadarna i världen, främst beroende på konsumtionen.

Greta var allt annat än nöjd på klimatmötet och läxade upp de församlade politikerna och direktörerna. Hennes How dare you?! har redan blivit klassiskt. Alltså, hur vågar ni låtsas att det här kan lösas samtidigt som allt pågår som vanligt?

Hur vågade hon själv leverera detta frontalangrepp mot de lyssnande makthavarna? De hade inte varit med om något liknande. Hon var mer uppe i varv än tidigare och var både gråtfärdig och arg. Var det något som kom spontant och oplanerat? Nej, hon har berättat att hon började tänka på talet redan vid midsommarhelgen. Känslorna växte däremot fram under talets gång.

Även vana talare borde ha blivit imponerade av detta oortodoxa framträdande.

Partistrategerna funderar förstås på var Greta står partipolitiskt. Hon har själv inte tagit ställning utåt och det är klokt av henne.

Varje år blir fler och fler miljömedvetna ungdomar röstberättigade världen över och de lär inte lägga sina röster på partier som fortsätter att inte värna om klimatet.

Åke Askensten

(Ledare i Miljömagasinet)  

Det här inlägget postades i Klimat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.