Ön(s)ketänkande: Arbetet vill lägga ner MP Stockholm

På tidningen Arbetets ledarsida fanns den här rubriken: ”Lägg ned Miljöpartiet i Stockholm.”

Ledarskribenten Martin Klepke är uppenbart dyngsyr över att MP är med och styr Stockholm tillsammans med M, C, L och KD. Vad han inte berättar är att om MP valt att gå i fortsatt koalition med S och V så hade SD fått utslagsröst i fråga efter fråga. Inget lockande alternativ under en fyraårsperiod. SD gick miste om den åtrådda vågmästarrollen genom att MP valde att gå i koalition med de fyra borgerliga partierna.

Vad som inte heller nämns i Arbetets ledare är att MP i överenskommelsen fick med viktiga delar av sitt valprogram när det gäller stadsmiljön. Det handlade bland annat om fler cykelbanor, busskörfält och gågator. Samt stopp för kritiserade projekt som ett Nobelhus i känsligt läge på Blasieholm och Apples byggande av en köplada i Kungsträdgården.

Som grund för det osakliga – rentav löjliga – förslaget att lägga ner MP i Stockholm framförs några osanningar och lätt vägande påståenden.

Det sägs att MP ”gav sitt stöd till en ny våg av utförsäljningar av hyresrätter i Stockholms kommuns ytterområden”. Men inte ens kritikerna hos S och V kunde tro att det skulle bli någon ”våg”. Hur många lägenheter som köps av hyresgästerna är ännu inte klart. Däremot vet man att vågen har uteblivit eftersom det har visat sig att intresset för att köpa är svagt, något som bland annat beror på att det är svårt att låna pengar till bostadsköp.

I Arbetets ledare påstås det att MP anammat att det är ”naturligt att kasta ut lågavlönade hyresgäster från dessa områden och i stället låta välbärgade borättsinnehavare flytta in”. Det där är ett befängt påhitt. I själva verket handlar det om att skapa boendedemokrati genom att de nuvarande hyresgästerna får inflytande via bostadsrättsföreningar.

Som lök på laxen när det gäller bostadspolitiken påstår ledarskribenten att den grönröda majoriteten infört ”stopp för bostadsbyggande”. Var och en som har den minsta aning om vad som händer i Stockholm vet att det är ett osant påstående. Verkligheten är att byggandet av bostadsrätter gått ner – men det beror på minskad efterfrågan. Stockholms stad   har för övrigt aldrig byggt några bostadsrätter men fortsätter att bygga hyreshus via sina stora bostadsbolag.

Vidare levereras det i Arbetets ledare ytterligare en osanning: ”Miljöpartiet i Stockholm driver inte längre miljöfrågor.” MP har posten som som miljöborgarråd arbetar via koalitionen intensivt för att förbättra miljön i Stockholm. Det handlar inte minst om att förbättra luftkvalitén genom att ge bussar, cyklister och gående mer utymme på bekostnad av personbilstrafiken.

Ett ganska nytt inslag som minskar luftföroreningarna i stadsmiljön är elsparkcyklarna. De har ökat snabbt i antal det senaste året. Ledarskribenten ondgör sig över att de företag som ställer ut cyklarna är ”multinationella” och att det är gratis för företagen. Frågan är då om skribenten vill att företagen ska få betala för sin miljöinsats. Det finns för övrigt inga svenska tillverkare som kan vara med.

I ledaren påstås att den årliga cykeluthyrningen ”helt har stoppats”.   Men det beror inte på något politiskt beslut utan problem med upphandlingen. Flera företag är så intresserade av att vara med att de snabbt överklagar upphandlingsbeslut. Men cykeluthyrningen lär återkomma.

Avslutningsvis kommer Arbetet fram till att Miljöpartiet i Stockholm ska läggas ned. Hur? Jo, man vill att det ska ordnas i kommunalvalet 2022. Men det lär inte bli så enkelt eftersom MP har starkt stöd bland stockholmarna – som befinner sig närmare verkligheten än vad Arbetets ledarskribent gör.

Åke Askensten

(Publicerad som ledare i Miljömagasinet)

 

Det här inlägget postades i Partipolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.