Tänkbart och otänkbart 2020

Fiktionsredaktören har ringt några potentater och dessutom varit flugan på väggen i en del hemligstämplade rum


Stefan Löfven:
Jag har fått kritik för att jag vill få bort narkotikan från Djursholm. Men det var bara ett exempel – jag menade hela landet, ja hela världen. Jag vill inte höra fler travesteringar från den kristna högern om att narkotikan är ett farligt gift som finns i alla stift. Visionen om Sverige som ett narkotikafritt land ligger fast.

Jair Bolsonaro: Det ringde en svensk meteorolog från Bryssel och berömde mig för vår fina regnskog. Han sa att med regnskogen kan Brasilien vara med och rädda hela världens klimat – och det hade jag inte tänkt på. Det var ett väldigt intressant samtal. Det gäller att lyssna på forskningen och jag kommer nu att se till att regnskogen ökar. Alla kriminella avverkare låser vi in.

Håkan Juholt: Visst är jag trött på all j-a islandssill, men jag tänker inte utmana Stefan om ordförandeposten. Men kanske nominerar jag Suhonen – han är bra på att käfta mot alla.

Xi Jinping: Vi öppnar arbetslägren och friger dessutom alla Falun Gongare och andra frispråkiga. All kolkraft ska vara borta 2030 och satsningen på sol och vind 10-dubblas. Det blir inte lätt men jag står inte ut med att alla pekar finger åt mig på toppmötena.

Isabella Lövin: Alla på oppositionens partikanslier får var sin cykel av mig. Per ville det skulle vara elcyklar men jag sa att det kommer inte på fråga – vi ska ju motionera mera och dessutom avveckla kärnkraften! Daniel Helldén ville att det skulle vara lådcyklar med texten Daniel som språkrör – men då blev Per tvärsur.

Margaret Thatcher per himmelsk telefon till Boris Johnson: Dear Boris, glöm inte att jag drev på för bildandet av FN:s klimatpanel. Johnson: Det håller inte, Margaret. Alla insatta vet att du gjorde det för att öka möjligheterna för kärnkraften och för att du ville bli av med de besvärliga kolarbetarna.Thatcher: Men för skams skull måste du se till att vi klarar Parisavtalet. Johnson: OK, jag lovar, både för dig och för skams skull.

JimmieÅkesson: Jag har ingenting att säga… Jo, nu påminner min sambo om att jag har en nyhet: SD stöder numera regeringens migrationspolitik! Så nu kan väl alla prata med mig?

Donald Trump på Twitter: Jag ställer inte upp i presidentvalet. Både min First Lady och dottern Ivanka gnäller på mig hela tiden och säger att jag går för långt. Jag rådgjorde med Barack och hann höll med dom. Efter det bestämde jag mig: jag nominerar Ivanka som Republikanernas kandidat. Sen kommer jag att kalla mig Second First Gentleman, det passar ju bra in på mig…

Magdalena Andersson: Jag kommer aldrig mer att bromsa EU:s hårdare tag mot skatteflyktingarna. Det har varit hemskt sen jag kom hem från Bryssel. Alla har skällt på mig och sagt att jag inte är en riktig sosse. Men det är jag visst – jag är en riktig gråsosse som bara råkade rösta fel i EU eftersom jag var upptagen av ett telefonsamtal från Leif Östling.

Fredrik Reinfeldt: Jag vill rätta ett fel i mitt tal på Norrmalmstorg inför valet 2014. Jag sa Öppna era hjärtan men det skulle ha varit Öppna era plånböcker. Det var Borg eller nån talskrivare som hade kladdat i mitt manus.

Morgan Johansson: Vi ska knäcka de kriminella gängen och ta bort narkotikan. På riktigt den här gången. Jag har sagt till Brå att de ska vara observanta och rapportera offentligt om våra framgångar.

Annie Lööf: Jag har gjort som Greta sagt och har pratat med forskarna. Och nu inser jag att det är kontraproduktivt att använda vår skog till flygbränsle. Istället måste vi minska flygandet rejält och jag ska föreslå att alla riksdagskandidater ska vara föredömen och halvera sitt flygande.

Vladimir Putin: Jag har haft ett långt samtal med kamrat Medvedev och vi har kommit fram till att det inte kan fortsätta så här med alla sanktioner och demonstrationer. Ryssland ska få riktig demokrati – även om vi då blir bortvalda. Ukraina ska få Krim tillbaka – rätt ska vara rätt! Vi ska också leva upp till Parisavtalet, minska fossilproduktionen och avbryta byggandet av gasledningen i Östersjön – och glädjas åt att Frau Merkel får stå där med lång näsa.

Ulf Kristersson: Det där med kärnkraften var svårare än jag trodde. Finansministern och riksbankschefen vill inte vara med om att trycka nya sedlar. Finansmarknadsministern förklarade dessutom tydligt att förnyelsebart är mycket lönsamt och säkert. Så nu får det bli som han säger – även om Jimmie blir besviken.

Ebba Busch Thor: Efter att ha fått besked från Uffe har jag också pratat med Bolund och fått klart för mig att vi inte har råd med mer kärnkraft. Han påpekade också att det bara är några mil mellan Forsmark och Uppsala och att jag nog inte hinner undan om det blir en härdsmälta. Jag ringde upp till vår anfader Lewi Pethrus och han vara tydlig: Gud bevare Eder alla för den onda kraften! Så det får stå ”Sol och vind med Ebba” på affischerna 2022.

Åke Askensten

(Publ i Miljömagasinet nr 1/2020)

Det här inlägget postades i Miljömagasinet, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.