Omstarter med plus och minus

Vi är inne i en kris. Det är inte bara en kris i nutid utan också för kommande generationer. Egentligen är det flera kriser som drabbat oss samtidigt och obarmhärtigt.

Coronaviruset och annat fortsätter att förpesta världen. Isarna smälter, temperaturerna ökar, vattnet stiger och skogarna brinner. Demokratin är under hot här och var.

Hur tar vi oss vidare ur detta? Det finns gott om tankar, en del är önsketänkanden och andra är realistiska eller direkt ofrånkomliga. Här ska vi ta upp en del av allt detta.

Låt oss börja med det globalt lilla men för oss viktiga: Sverige. Det handlar om en rapport från Stockholms Handelskammare: Idéer för ett starkare Sverige (Ekelids förlag). Ett antal personer har kommit med bidrag, var och en med utgångspunkt i det egna intresseområdet.

De skriver om hur Sverige ska kunna starta om efter coronakrisen. Det har blivit en kompott av ämnen, allt blandat med sakinformation och egna tyckanden. Mycket handlar om ekonomi och ganska lite om miljö och klimat. Sistnämnda är dock det som en skibent tar upp mer i detalj: Maria Wetterstrand. Som väntat är hon saklig och tydlig. Om viljan finns kan Sverige genomföra en grön omställning som blir ett föredöme för övriga världen.

Andra skribenter tar upp en del punkter som känns igen som Centerpartiets och Liberalernas bidrag till januariöverenskommelsen, som kom till efter senaste riksdagsvalet och som visar att de båda partierna har ett horn i sidan till löntagare och hyresgäster.

En del skribenter vill att lagen om anställningsskydd ska luckras upp till fördel för företagen och till nackdel för de anställda. Det ska bli enklare att avskeda folk. Vidare lägre ingångslöner och försämrad A-kassa.

Flera nämner enhetlig moms, sänkt skatt på arbete och bolag, höjd fastighetsskatt, slopade ränteavdrag, höjda statsbidrag till kommuner och regioner samt investeringsstöd till företagen.

Den gamla käpphästen om avskaffad eller urlakad hyresreglering föreslås av några. I praktiken innebär det höjda hyror och försämrat besittningsskydd. Alltså mer pengar för ägarna av hyreshus. Det är märkligt eftersom den sistnämnda gruppen redan har en mycket god lönsamhet. Bland det förmånligaste som finns är att äga hyreshus och det beror på dagens redan höga hyror.

I praktiken innebär rapportens ekonomidel att det inte blir så trevligt framöver för vanligt folk men desto bättre för företagen.

   Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens program är både intressantare och mer betydelsefullt, inte minst globalt sett. Där kan man verkligen tala om omstart, jämfört med Donald Trumps politik.

Biden vill att USA ska återansluta sig till Parisavtalet och bli en ledande nation i arbetet för att motverka klimatförändringarna. Han ska bjuda in de största utsläppsländerna till en konferens om hur klimatpåverkan ska minskas. Det kan också bli fråga om strafftullar för de länder som inte tillräckligt minskar sina utsläpp.

I Bidens och andra Demokraters dokument ”Clean Energy Revolution” handlar det om 100 procent ren energi med nettonollutsläpp senast 2050. Mycket av utvecklingen ska styras med skatter, avgifter och bidrag.

Arbetet med elfordon ska påskyndas och spårtrafiken ”revolutioneras” med hjälp av stora investeringar.

Stödet till fossila bränslen tas bort och det blir ett stopp för fossilutvinning i bland annat Arktis.

Alla federala beslut ska tas med hänsyn till klimat och miljö.

I sammanfattning är detta en radikalisering av USA:s klimatpolitik. Men det förutsätter förstås att de amerikanska väljarna säger nej till en fortsättning mot avgrunden med Donald Trump.

Åke Askensten

(Publ i Miljömagasinet aug 2020)

Det här inlägget postades i Corona, Framtiden, Klimat., Trump och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.