>Nationalstadsparken illa ute

>Nationalstadsparken i Stockholm och Solna hotas av fortsatt exploatering.

Här en sammanfattning ur debattartikel i DN 25 juli 2010.

Stockholms stad och universitetet vill flytta ut stadsfronten till Brunnsvikens strand och låta bygga 100.000 kvadratmeter i Albanoområdet. Hagas engelska landskapspark begåvas därmed med en fond av höghus och en viktig spridningsväg från Bellevueparken till Lill-Jansskogen klipps av. Ett nytt kårhus ska byggas i Laduvikens dalstråk. Bakom Naturhistoriska riksmuseet ska Botanhuset byggas på ängsmark. Frösundavik får ett 5.000 kvadratmeter stort rehabcenter. Tre tennishallar, spa och restaurang kan komma att byggas vid Djurgårdsbrunn. Enda kvarvarande byggnaden från Stockholmsutställningen 1930 – Lindgården – vill Stockholm stad ersätta med hotell. En fotbollsarena planeras på anrika Östermalms IP. Stockholms stad vill bygga på den del av parken som ligger vid Norrtull.

Listan kan göras betydligt längre.

Runt parken byggs det som aldrig förr, vilket betyder att den successivt skärmas av från omgivande landskap. Sollentuna har kommit långt i att skära av parken norrifrån och tar nu sista biten ned till Edsviken. Solna bygger igen en stor del av Järvakilen genom att bygga först Västra Järva och sedan Ulriksdalsfältet fullt.

Allvarligast av allt är den planerade Norra Djurgårdsstaden som förstör viktiga biotoper och skär av spridningsvägar inom parken – mellan norra och södra Djurgården. Att så sker är väldokumenterat i kommunens egna utredningar och miljökonsekvensbeskrivningar.

Läs mer i denna DN-artikel:
http://www.dn.se/debatt/domstol-sista-hoppet-for-stockholms-ekopark-1.1142625

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.