Reseavdragen var en anka – här ett positivt förslag

Det har i flera dagar förekommit felaktiga uppgifter – bl.a. i Sveriges Radio – om att Miljöpartiet vill slopa reseavdragen.
Jag har läst aktuella handlingar inför MP-kongressen i pingsthelgen och det finns inget sådant förslag, vare sig från partistyrelsen eller några riksdagsledamöter. Däremot finns det en klimatproposition om att minska utsläppen och det kan ju ske på många olika sätt.
I riksdagen finns det ett MP-förslag om att utreda reseavdragen. Vad en eventuell utredning kommer fram till, det är det ingen som vet.
FÖRSLAG
Mitt förslag är att riksdagen beslutar att inför reseavdrag för personer som regelbundet åker kollektivt till jobbet och därmed gör en insats för miljön. Nu får man göra avdrag bara för den del av kostnaden som överstiger 9.000 kr. Inte många buss- och tågresenärer som kan göra det avdraget.
Jag menar att man mot uppvisande av kvitton ska få göra avdrag från första kronan om man har köpt månadskort i kollektivtrafiken. En belöning för miljöinsatsen och ett incitament för bilister att börja åka kollektivt både till jobbet och på fritiden.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.