Risk för ett gungande rättssamhälle

Det finns uppenbarligen utrymme för laglöshet i de svenska brottsmålslagarna.

Tidigare har vi haft Lindomefallet där de åtalade friades eftersom båda nekade och det inte kunde bevisas vem av dem som utfört mordet på den gamle mannen.

Nyligen friades tre syskon från att ha mördat en ung man. Alla tre erkände/tog på sig mordet. En av dem rengjorde mordvapnet, en kniv. Det var glasklart att alla tre hade varit på platsen vid tillfället. Domen i tingsrätten överklagades. De frikändes i Svea hovrätt bland annat därför att man inte kunde bevisa vem som stuckit ihjäl mannen.

Nu har två personer dömts till livstids fängelse för ett mord utanför Alingsås. Både dömdes mot sitt nekande och det fanns ingen teknisk bevisning på mordplatsen. Ingen av dem kunde bindas vid att ha varit i huset där morden begicks. Det är dessutom oklart vem av de båda (om någon) som hade utfört mordet.

Domen i Alingsås har överklagats. Det ska bli intressant
att se vad utslaget blir i nästa instans mot bakgrund av fallet med de tre syskonen. Och det gamla Lindomefallet.

Det finns alltför många kryphål i de svenska lagarna. Och då handlar inte bara om mordfall. Fortsätter det så här kan rättssamhället börja gunga.

Vad säger justitieminister Beatrice Ask? Säger hon att hon inte kan lägga sig i enskilda fall så har hon missförstått sin uppgift. Men hon kan förhoppningsvis bättre än så.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Risk för ett gungande rättssamhälle

  1. Jan Rosbäck skriver:

    Hej Åke,
    Kommenterade ditt inlägg på Sourze med den avsikten att allt ruttet börjar i toppen och att det är därifrån som det ska bekämpas. Själv blev jag ett rättsfall för ett antal år sedan för att jag tog mitt ansvar och ingrep i ett försök till införsel av kokain. Eftersom mängden som sådan var så stor så fanns inga inblandade i Sverige på detta stadium utan de som drabbades var finansiärer i samma kretsar som de som stiftar våra lagar. Jag kommer inom en snar framtid att påbörja publicering av dokumentation i detta fall, allt med den avsikten att få igång en debatt om att det juridiska systemet måste reformeras. Alla inslag i en sådan debatt är alltid intressanta. Lika inför lagen ska gälla. Mvh Jan Rosbäck

Kommentarer är stängda.