Läsplattorna och strålningsrisken

I SVT talades det 7 augusti om en ny läsplatta med extra lång batteritid. Jag blev fundersam över detta med tanke på strålningen. En läsplatta använder man ju under lång tid och och nära huvud och ögon.

Själv använder jag surfplatta – min Samsung Note-telefon – men bara korta stunder åt gången. Böcker läser jag enbart i pappersform.

Vid min mycket mogna ålder är jag inte så orolig för egen del. Däremot är jag orolig för alla barn som växer upp med mobiltelefoner och allehanda plattor och andra strålande prylar. För att inte tala med om de flyttbara telefoner som allt mer har ersatt de fasta i bostäder och på andra ställen och som anses avge extra mycket strålning – både till stora och små.

På nätet (strålningen.se) hittade jag denna information:
”En surfplatta strålar både lågfrekvent strålning genom att vara en dator med en stor skärm och högfrekvent strålning genom sin Wifi– och 3G/4G-anslutning. Strålningen är relativt hög och den strålning som når användaren blir ännu högre än för t.ex. en dator av att man generellt sett har surfplattan väldigt nära sig, t.ex. i knät när man sitter i soffan. Detta gäller inte minst barnen som ofta spenderar mycket tid vid surfplattan. Barn är mycket känsligare för skador från strålning och annan miljöpåverkan än vad vuxna är.”

Ingenting nämns  om tidsaspekten, men det anses väl självklart att ju längre exponeringstid, desto större risk.

PS. Såg i en annons i augusti att en 7,9 tums surfplatta kostar 1.290 kr och säljs i vad som i huvudsak är en mataffär. Strålande tider?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.