Utsatta barn och politisk vilja

Var i går kväll med miljöpartisterna Eivor Karlsson och Per Olsson på öppet möte med föräldrar och lärare på Liljanskolan i Stockholm, en av de resursskolor som fått kraftigt minskade anslag för sitt arbete med barn som har svåra problem. Skolan kan komma att läggas ner till jul.

Totalt beräknas ca 400 elever med behov av särskilt stöd komma i kläm p.g.a. minskade anslag från utbildningsnämnden i Stockholm. Besluten har kommit sent, liksom informationen till de berörda.

Mötet var informativt men inte roligt med dessa – med all rätt – sorgsna föräldrar.

Tjänsteutlåtandet som föregick nämndens beslut var tunt och innehöll ingen konsekvensanalys förutom om ekonomin. Ingen vet hur det blir för de drabbade eleverna. Däremot är det uppenbart att den vanliga skolan inte har de resurser som behövs.

Nu vill Liljanskolan liksom andra skolor – och föräldrar, förstås – att nämnden ändrar sitt beslut. Jag förstår dem och håller med dem. Stockholms kommun kan – med sin starka ekonomi – vänta åtminstone 1 år med förändringen.

Nu handlar det om politisk vilja.
Reursskolan Liljanskolan 12sep-13 DSC00387

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.