Tre sociala bomber

Viktor Barth-Kron skriver i DN:s stockholmsdel 26 oktober att ”Bostadsbristen är en social bomb”. Det har han helt rätt i och det är tur att bomben ännu inte riktigt briserat.

Befolkningen i Stockholms län ökade de senaste åren med drygt 35.000 personer per år, varav nästan hälften i Stockholms kommun. (Inte med 50.000 som det stod i någon tidning härom dan.)

Ibland funderar jag på var alla dessa nytillkomna bor. Klart är hur som helst att trångboddheten ökar. Det är därför positivt att det nu finns en bred enighet i Stockholms stadshus om att få fart på bostadsbyggandet.

Därmed kommer politikerna ännu mer än tidigare att få hantera den delikata frågan om man ska prioritera att bygga högt eller lågt och tätt. Den prioriteringsproblematiken kan minskas något om man inventerar hårda ytor och verkligen bygger där.

En annan bomb är den eftersatta kollektivtrafiken. En tredje är den bristfälliga sjukvården. Alliansens insatser har varit mycket begränsade, för att uttrycka det milt. Nu gäller det att ta rejäla tag.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.