Olämpligt beslut om Slussen

Det är inte acceptabelt att alliansen säljer strategiskt belägen mark vid Slussen.

Oppositionen  (MP, S, V) är enig i sin kritik av beslutet som togs av exploateringsnämndens majoritet på torsdagen.

Beslutet innebär ja till en uppgörelse mellan Stockholms stad och Folksam. I uppgörelsen ingår bland annat att staden går in som delägare av Katarinahissen tillsammans med Folksam. Försäkringsbolaget har varit ensam ägare  av Katarinahissen som är stängd på grund av bristande underhåll.

Det är självklart att Katarinahissen ska rustas upp om men uppgörelsen innebär också att värdefull närliggande mark säljs till Folksam. Staden bör inte göra sig av med strategiskt belägen mark.

Eftersom Slussenprojektet är osäkert sedan detaljplanen för bussterminalen underkänts i domstol är det olämpligt att majoriteten i stadshuset fortsätter att göra affärer med delar av Slussen. Tidigare har fastighetsbolaget Atrium Ljungberg fått byggrätt i området mot att företaget inte fullföljde sitt överklagande av domstolsbeslut som hotade detaljplanen för Slussen.

Dessutom är ekonomin i Slussenprojektet skakig – budgeten kan komma att överskridas med miljardbelopp. Miljöpartiet har därför begärt att exploateringsnämnden ska få en beskrivning av det aktuella ekonomiska läget för Slussen, inklusive bussterminalen.

Underlaget för torsdagens beslut finns på Stockholms stads Insyn: http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1751035

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.